Foreløbig har Pensam peget på KMD, som skal udvikle og drive it-systemer for selskabet. 50 medarbejdere skal flytte selskab.

Af Mette Mandrup offentliggjort i Finanswatch 13.06.16 kl. 11:50

Det skal ikke længere være Pensam selv, som bruger kræfter på udvikle og drive sine it-systemer. Derfor har pensionsselskabet besluttet, at det vil søge at indgå en aftale med KMD, der tidligere på året har købt virksomheden Edlund. Det fortæller Torsten Fels, der i dag er direktør i Pensam, men som bliver adm. direktør senere på året.

”Vi lægger rigtig meget vægt på at have et effektivt kundefokus. Det handler om, at vi både i Pensam og som branche har brugt alt for meget krudt på at lave it og leve op til forskellige lov- og sektorkrav,” siger han til FinansWatch.

Allerede i marts varslede den nuværende adm. direktør Helen Kobæk i et interview med FinansWatch, at selskabet kiggede på, om det skulle outsource sine it-opgaver eller beholde dem internt. Den undersøgelse er nu afsluttet, og resultatet blev så, at Pensam sender it-udviklingen ud af huset.

”Vi vil have mulighed for at have stort fokus på at betjene og rådgive vores kunder, give dem mulighed for at bruge selvbetjening, og at de kan få de produkter og valgmuligheder, de skal have. Derfor er det tosset, at vi og andre bruger rigtig meget krudt på for eksempel at lave egne systemer til skatteindberetninger,” siger Torsten Fels.

Kun én leverandør

For Pensam har det været afgørende at kunne finde en leverandør, som var villig til at tage hele aftalen på sig. Det skulle altså ikke være noget med, at én leverandør kunne håndtere én del, mens man måtte gå til en anden for at finde en anden del.

Edlund har leveret Pensams kernesystem og har fungeret som konsulent hos pensionsselskabet, men det er på grund af KMD’s opkøb, at aftalen er blevet mulig.

”Efter KMD har købt Edlund, kan vi få en leverandør, som kan stille med én løsning. De kan tage ansvar for helheden, og dermed gør vi det på en måde, hvor vi går fra at betale investeringsomkostninger, hver gang vi foretager ændringer i vores systemer, til at have en servicepris,” siger Torsten Fels.

I første omgang har Pensam indgået en rammeaftale med it-leverandøren, som nu skal forhandles på plads. Går alt, som ventet, forventer Pensam at overdrage ansvaret for systemerne i løbet af efteråret, og de nye systemer forventes at være på plads frem mod slutningen af 2018.

50 medarbejdere skal skifte

Det betyder samtidig, at omtrent 50 medarbejdere kommer til at skifte arbejdsplads fra Pensam til KMD.

Torsten Fels håber dog også, at aftalen kan bane vejen for et muligt samarbejde med andre pensionsselskaber, ligesom man ser i banksektoren, hvor de fleste banker er tilknyttet en datacentral, som udvikler standardsystemerne for selskaberne.

”Hvis man kigger på det historisk, er det noget, man har talt om i mange år i pensionssektoren. Jeg tror ikke så meget på, at nogen skal gå sammen og blive enige. Men når der er en leverandør, som stiller op med en forretningsmodel, der passer til industrien, så kan man som selskab forholde sig til, om man vil være med i løsningen,” siger han.

Pensams aftale med KMD baserer sig dermed på, at it-systemerne skal udvikles standardiseret, og at selskabet så kan betale sig fra, hvis der er noget, det gerne vil have skræddersyet.

”Vi vil have suverænitet til at sige, at vi nok skal trække tegnebogen op og betale for de ting, der er særligt vigtige for os at få skræddersyet. Det har været hele indfaldsvinklen for os,” siger Torsten Fels.